Az oreganó, másnéven szurokfű
Ilkó Krisztina 2004.08.26. 14:45
Az olasz konyha eggyik legkedveltebb fűszernövénye, de gyógynövényként is régóta használják.
Az oreganó
Latin neve Origanum vulgare. A növénynek csak a leveles és virágos szárait használják gyógyításra. Nagyon sokoldalú gyógynövény. Emésztésfokozó, tonizáló, köptető, valamint a köhögést, az emésztési zavarokat, a torokfájást és agyomorbántalmakat elmulasztja. Fertőzésgátló leveleit fogfájás enyhítésére rágják, de fürdők, borogatások gyakori adalékai is. Az oregánót leggyakrabban a konyhában használják fűszerként, vagy teát készítenek belőle köhögés ellen. Kitűnően illik húsételekhez, pizzákhoz és tojásételekhez is.
Bokros, évelő növény. Fás szára van, ami gyakran vöröses szinű. Levelei megdörzsölésekor erős, jellegzetes fűszeres illat érződik. Virágai késő nyáron nyílnak, az oregánó magról is jól szaporítható. Legjobban a könnyű, száraz földet kedveli és a ragyogó napsütést. Meleg éghajlaton íze csípősebb, fűszeresebb lesz. Cserépben is jól tartható.
|