A fokhagyma
Ilkó Krisztina 2004.08.27. 11:41
A fokhagymával egyszerűen minden finomabb - talán mondjuk a csokoládé kivétel.
A fokhagyma
Latinul Allium sativum. A hagymája a növény gyógyhatású része, bár néha a leveleit is fogyasztják. A fokhagyma vérnyomáscsökentő hatású és erősíti a koszorúereket: ezért keringési betegségek lekütdésében is rendkívül hatásos. Antibakteriális hatásáról is ismert. Fertőzésgűtló, erősíti az immunrendszert. Enyhíti az influenzát, náthát, hörgkurutot, és torokfájást, csökkenti a koleszterinszintet és antibiotikus hatású. Ezenkívül a fokhagyma vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat: főleg jódot és ként is tartalmaz. A konyhában is gyakran használják pizzákhoz, salátákhoz, pirítósra.
A hagymafélékhez tartozó, évelő, bár termesztésben csak egynyáriként tartott növény. Eredetileg Közép-Ázsiából származik. Hagymája gerezdekre tagolódik. Magról nem érdemes szaporítani, csak gerezdekről.
|